ČLÁNKY

Vyberte si to pravé víno na Veľkú noc

Tradičné veľkonočné sviatky si žiadajú kvalitné slovenské víno. Biele, ružové, červené? Poradíme vám, ktoré sa hodí k sladkým koláčom aj k údenému mäsu.

Veľká noc je pre mnohých najväčší sviatok roka. A hoci niektorým tradíciám už odzvonilo, sú také, ktorých sa netreba vzdať. Napríklad príjemných chvíľ, keď si k lahodnému jedlu otvoríte poctivé slovenské víno. Pýtate sa, ako vybrať veľkonočné víno? Radi vám poradíme.

Zelený štvrtok

V tento deň sa zvykne jesť veľa zeleniny a zelených jedál, napríklad špenát, hlávkový šalát, brokolica, fazuľové struky, medvedí cesnak či rukola. Celkovo platí, že čerstvá zelenina, grilovaná zelenina aj strukoviny si žiadajú svieže aromatické biele víno ako sauvignon blanc či veltínske zelené. Uprednostňujete hravé bublinky? Tak si k zeleninovému šalátu otvorte perlivé víno frizzante biele.

Veľký piatok

Nie každá rodina drží pôst na Veľký piatok. V menej prísnych len jedia namiesto mäsa zdravšie zeleninové jedlá a polievky z hrachu, kyslej kapusty či koreňovej zeleniny. Prípadne si doprajú ryby. To je ideálny čas na korenistú pálavu, ružový cabernet sauvignon či naše Frizzante ružové 2019 so striebornou medailou z AWC Vienna.

Biela sobota

Veľkonočná sobota ukončuje pôst, začína sa sviatočná príprava obradných jedál. Ak stavíte na tradičné mäsové pokrmy ako sú pečená klobása či údené mäso, zvoliť k nim môžete biele víno aj červené víno. Pečené bravčové mäso napríklad výborne doplní aromatický sauvignon blanc či Pinot Noir Barrique 2018 s chuťou po zrelých černiciach.

Veľkonočná nedeľa

Vrcholom veľkonočných sviatkov je nedeľňajšia hostina, ktorú zaháji silný mäsový vývar. Populárne sú jedlá z vajec, údená šunka s chrenom či klobása. Na tradičnom stole sa objavuje aj chutná jahňacina, ku ktorej odporúčame piť klasické ružové víno alebo svieži Rizling vlašský 2019. Chuť slaných koláčov (napr. kysnutý tvarohový koláč paska) aj sladkých dezertov vám spríjemní ružové šumivé víno aj biele šumivé víno.

Veľkonočný pondelok

Začína sa šibačka, na sviatočnom stole nesmú chýbať studené misy! Tvrdé syry ako eidam a gouda zapíjajte dobre vychladeným rizlingom rýnskym, mäkký kozí syr podtrhne korenistá pálava. K syru si nakrájajte aj mäso na studeno, slaninu či klobásku, a nechajte sa unášať výraznou chuťou pinotu noir s výrazne rubínovou farbou.

Značkové slovenské víno, ktoré vám spríjemní Veľkú noc, nájdete tradične na e-shope Vinojurasek.sk a čo viac- teraz objednáte všetky vína vo veľkonočnej akcii -20% s kódom: velka-noc.

Oplatí sa prečitať