ČLÁNKY

Veltlínske zelené: ideálny spoločník k obedu

Veltlínske zelené patrí k starobylým odrodám viniča. Obľubuje hojnú slovenskú pôdu aj teplotné výkyvy, ktoré veltlínu dodávajú ovocnú vôňu a lahodne sviežu chuť.

Netreba ísť ďaleko

Veltlínske zelené (nem. Grüner Veltliner), podobne ako Rizling rýnsky, je starobylá odroda viniča so skutočne hojnou vinárskou tradíciou. Podľa vedcov z prestížneho výskumného ústavu v Klosterneuburgu veltlín vznikol samovoľným krížením Tramína s odrodou St. Georgen. Kolískou veltlínu je neďaleké Dolné Rakúsko (Niederösterreich). Podľa všetkého veltlínske zelené pochádza z okolia idylického mestečka Retz, ktoré má dodnes krásne vinohrady aj chutné víno.

Výkyvy teplôt ocení

Kým Rakúšania patria k popredným producentom veltlínu, táto vďačná odroda viniča si našla stabilné miesto aj v slovenských vinohradoch. Veltlínskemu zelenému sa darí na strmých južných svahoch a v mierne chladnom podnebí. Veltlín obľubuje hlbšiu pôdu plnú živín a neprekážajú mu dokonca ani teplotné výkyvy medzi dňom a nocou. Práve naopak, veltlínske zelené ich dokáže výborne zúročiť a pre výsledné víno je tak charakteristická príjemná aromatickosť a sviežosť.

Kivi aj vlašský orech

Veltlín je mimoriadne svieže aromatické víno s charakteristickou zlatistou farbou. Kým niektorí someliéri veltlínu pripisujú chuť po kivi, naše Veltlínske zelené 2019 vonia po záhradnom ovocí či vlašskom orechu. Kvalitu nášho veltlínu si vlani všimli aj odborníci na prestížnej vinárskej súťaži AWC Vienna 2020, kde sa mu ušla krásna strieborná medaila.

Ideálny spoločník k obedu

Veltlín zelený je skvelou voľbou na denné stolovanie. Hlavne v lete uhasí váš smäd veltlínske zelené zmiešané so sódou či s minerálkou na lahodný vínny strik. Veltlín sa hodí k ťažším pokrmom a vyprážaným jedlám (kurací rezeň, bravčový rezeň, vyprážané filé) aj k mäsu na studeno (sekaná, tlačenka), no pohár veltlínskeho zeleného vám bude chutiť aj k ľahkým jedlám ako sú cestovinový šalát či filé z morských rýb. Veltlínske zelené je preto skutočne flexibilnou voľbou na váš stôl.

Keby sme však chceli zohľadniť obdobie zberu vína, mladý veltlín vynikne skôr k slaným predjedlám a chuťovo výrazným omáčkam (segedínsky guláš, kuracie s hríbovou omáčkou), zatiaľ čo neskorý zber skvelo dopĺňa jedlá z hovädziny. Svoju fľašu veltlínskeho zeleného však nezabúdnite vopred vychladiť, ideálne na 9 až 10°C, aby vám chutil ešte lepšie.

Oplatí sa prečitať