ČLÁNKY
Podmanivé drinky so šumivým vínomPrivítajte nové začiatky s pohárom sviežeho frizzante. Že klasika vám nestačí? Tak z neho pripravte miešané nápoje, ktoré očaria aj náročnejším hostí.
Na úvod si ozrejmime, čo je frizzante. Ide o jemne perlivé víno vyrábané rôznymi metódami. Jedna z nich, Charmatova metóda, teda metóda kvasenia v tankoch, sa osvedčila najmä pri spracovávaní aromatických odrôd vína. Vďaka nej si výsledné šumivé víno zachová príjemnú a sviežu ovocnú chuť.
Rafinovaný prípitok
Šumivé víno frizzante vo všeobecnosti charakterizuje nižší obsah alkoholu. Preto je skvelou alternatívou napríklad k ťažkým červeným vínam, ktoré chuťovo doplnia zasa iné druhy jedál. Ľahšie perlivé vína budú ako stvorené na silvestrovský večer; hodia sa predovšetkým k hydine, rybám, strukovinám, sladkému i slanému pečivu.
Na novoročný prípitok odporúčame voliť hlavne suché šumivé vína ako frizzante bielealebo frizzante ružové, a to z celkom pragmatických dôvodov: suchšie alternatívy šumivého vína sú ľahké na trávenie a celkovo šetrné pre ľudský organizmus. Nezabúdajte však ani na pohár vody, ktorý treba vypiť spolu s každým pohárom takéhoto frizzante.
Skúste to inak
Mimochodom, správne vychladené frizzante má okolo 6 °C, prípadne aj menej. Aby si okrem chuti zachovalo aj stabilitu bubliniek, stačí ho pred podávaním vložiť na 24 hodín do chladničky. Šumivé víno však môžete popíjať aj s kockami ľadu, niekomu však chutí frizzante s ľadovou drťou.
Omrzel vás novoročný prípitok s klasickými bublinkami? Tak pre vás máme bonus. Pripraviť si môžete aj tieto chuťovo podmanivé a vizuálne atraktívne miešané nápoje so šumivým vínom. Uvedené ingrediencie vám postačia na jeden drink:
1. Bellini
Ingrediencie: 4 broskyne (aj mrazené alebo z kompótu), frizzante biele
Postup: Olúpané broskyne bez kôstky rozkrojíme napoly a rozmixujeme v mixéri na pyré, ktoré dáme chladiť na 30 minút. Do vychladeného pohára na sekt pridáme najskôr broskyňové pyré a zhruba do ½ pohára dolejeme šumivé víno. Jemne premiešame a na záver opäť dolejeme víno. Podávame ozdobené plátkom broskyne.
2. Mimóza
Ingrediencie: 100% pomarančový džús, frizzante biele, pomarančová kôra
Postup: Do vychladeného pohára na sekt nalejeme v pomere 1:1 najskôr šumivé víno, potom pomarančový džús. Podávame s kockami ľadu, ozdobené plátkom pomarančovej kôry.
3. Pink Chevrolet
Ingrediencie: frizzante ružové, 6 jahôd, 2 lístky mäty, ľadová drť
Postup: V mixéri rozmixujeme 5 jahôd s ľadom a mätou. Do vychladeného pohára na sekt nalejeme najskôr ovocnú drť a dolejeme šumivé víno. Pohár ozdobíme nakrojenou jahodou.
4. Kir Royale
Ingrediencie: frizzante ružové, 20 ml ovocného likéru (najlepšie černicový, malinový alebo podobný), mrazené lesné ovocie
Postup: Do vychladeného pohára na sekt nalejeme najskôr ovocný likér, následne po stene pohára dolievame šumivé víno. Na záver vhodíme do pohára lesné ovocie podľa chuti.