ČLÁNKY
Rizling rýnsky: klasika, ktorá pohladí zmyslyRizling rýnsky má plnú chuť a hravú vôňu, ktorá odzrkadľuje charakter pôdy aj poctivé remeslo vinára. Správne zvolený rizling príjemne zvýrazní chuť ostrých jedál.
Bohatá tradícia
Rizling rýnsky (z nem. Rheinriesling) je starobylá odroda viniča, ktorá pravdepodobne pochádza z údolia nemeckej rieky Rýn. V Nemecku sa pestuje už vyše 500 rokov. Rizling zároveň patrí medzi TOP 20 najpestovanejšie odrody bieleho viniča na svete a darí sa mu hlavne v chladnejších vinárskych oblastiach.
Najväčším producentom bieleho rizlingu je Nemecko, po ňom nasleduje Rakúsko, kde rizling pestujú aj vo Viedni. Aj na Slovensku je rizling rýnsky obľúbenou odrodou viniča (Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť). Slovenskí zákazníci si ho tak obľúbili, že dnes hravo konkuruje zahraničným vínam.
Pohladí zmysly
Rizling rýnsky je aromatické víno. Učaruje hlavne tým, ktorí si s radosťou vychutnávajú okrem plnej chuti aj pôvabnú vôňu svojho vína. Rizling rýnsky môže voňať po zelených jablkách aj po lipovom kvete ako náš suchý Rizling rýnsky 2018 a Rizling rýnsky 2019 s ich typicky zlatistou farbou.
Mimochodom, vôňa rizlingu rýnskeho odzrkadľuje okrem poctivého vinárovho remesla aj zloženie pôdy, v ktorej vinič rástol. Preto môžeme tvrdiť, že v každom pohári rizlingu rýnskeho sa skrýva kúsok histórie.
Rizling rýnsky vám bude chutiť, ak:
- obľubujete vôňu čerstvých kvetov,
- chutia vám jedlá s bylinkami a čili,
- pijete jablčný mušt a hroznovú šťavu.
Klasika trochu inak
Rizling je overenou klasikou, takže skúsení someliéri ním radi otvárajú večierky. V zásade platí, že aromatické vína sa hodia k aromatickým jedlám, takže rizling rýnsky vytvorí skvelú dvojicu s kuracím mäsom nielen na ázijský spôsob. Práve suchý rizling rýnsky príjemne zvýrazní chuť čili aj pikantných omáčok. Ale s rizlingom môžete aj experimentovať a piť ho napríklad k japonskému sushi.
Na druhej strane, rizling hravo zvýrazní chuť neutrálnych jedál. Rizling rýnsky sa hodí k rybám s bielym mäsom (pstruh, treska, krevety) a k ťažším pokrmom z diviny. Môžete ním zapíjať čerstvý šalát aj rizoto. Počas dlhých letných večerov si k rizlingu nakrájajte tvrdé syry alebo čerstvý kozí syr. Pite ho však príjemne vychladený, nie ľadový.